Bier en Chocolade

16 mrt 2017

Posted by Ster Voorpijl

De Gentse Biervereniging draait de hand niet om voor wat gedurfdere activiteiten. Zo houdt de blinde proeverij die tot het bier van de maand leidt, risico's in voor het ego van de deelnemers en voor de reputatie van sommige brouwerijen. Iets dat op 14 februari nog eens bewezen werd. En exact 2 weken later was de combinatie bier en chocolade het thema van de avond.

Eetcafé De Ganzerik bood plaats aan een 30tal belangstellenden en na een heerlijke coctail gevolgd door een kort maar krachtig woordje van Erwin startten bierkenner Geroen en chocolatier Stijn een zeer uitgebreide presentatie. In onvervalst Waregems lichtten ze toe hoe ze al ettelijke jaren deze niet voor de hand liggende vorm van food pairing promoten. Het idee is dat je de smaakervaring van een bier tracht te versterken door er een praline bij te zoeken die het gevoel aanvult. En als het geheel meer blijkt te zijn dan de som der delen, is de missie geslaagd. 1 + 1 = 3 noemen we dat dan.

Als eerste combinatie kregen we de Stasegemsche van brouwerij De Meester uit – dat raad je nooit – Stasegem met de “paardekop”. Dit duo vonden de meesten wel lekker maar het was nog geen hoogvlieger. Daar laat een beetje bierliefhebber zich natuurlijk niet door afschrikken want geduld loont. Zo mocht bv het koppel Lupulus Hibernatus (Les trois Fourquets) en praline “Deli” er best wezen en werd de Triple Imperiale (Abbaye des Rocs) aangenaam vergezeld door de artisanale lekkernij “Limoenbolleke”. Overigens is het nu ook duidelijk dat chocolatiers al even creatief kunnen zijn in namen geven als brouwers.

Tussendoor vertelden Geroen en Stijn talloze weetjes en anekdotes. Zoals het ontstaan van een doodskop praline die gevuld is met een bloedrode crème. Bedacht ter gelegenheid van halloween maar uiteraard pas uiterst succesvol op … valentijn. Nog niet in industriële hoeveelheden verkrijgbaar want je hebt Thaise schoonfamilie nodig om die vulling te kunnen maken. Naar het schijnt.
Ook stond Geroen stil bij het feit dat cacao lange tijd een luxeproduct was. En dat het daarom wat merkwaardig oogt als er in de 17de eeuw sprake was van een Gentse apotheker die het poeder zou verkopen.

En zo kregen we heel veel info, bedenkingen en terzijdes voor de kiezen. Eerlijk gezegd, misschien wat te veel want het tempo mocht volgens de meesten wat hoger. Maar dit heeft de pret evenwel niet bedorven want Geroen was wel zo vriendelijk om aan te knopen met een lovenswaardige GBV-traditie: een kwisje ! 2 gelukkigen wonnen een lekkere prijs, een mooi orgelpunt van alweer een toffe avond.

- door Johan Lamarcq