Verslag Toer de geuze

19 mei 2017

Posted by Ster Voorpijl

Toer de geuze 2017

Nadat ik als laatste deelnemer op de bus gesukkeld was, vertrokken we richting Brussel en omstreken om deel te nemen aan de Horal toer de geuze.
Onze eerste stop was brouwerij de Troch. Deze brouwerij is gevestigd in een boerderij vlak bij het centrum van Wambeek, en bestaat al sinds de 19de eeuw.
Na een korte rondleiding was het tijd voor een eerste biertjes. Het zouden niet de laatste zijn. Daarna trokken we over de taalgrens naar gueuzestekerij Tilquin.

Tilquin is opgericht in 2009 en dus een relatief jonge stekerij. Het is bovendien de enige in Wallonië.
Hier konden we de innerlijke mens versterken en proeven van enkele leuke biertjes uit hun gamma, zoals de Quetsch, een bier op basis van lambiek en pruimen.

Na dit kort intermezzo over de taalgrens trokken we naar de grootste brouwerij op onze tocht, brouwerij Boon in Lembeek. Vooral de vele grote foeders voor het rijpen van de lambiek maakten indruk.
Na afloop van het bezoek werd door de brouwerij een glaasje lambiek aangeboden.

Toen was het tijd voor een kleine verrassing. Niemand wist echt waar we gingen belanden, toen we Lot binnenreden. Uiteindelijk bleek het de Lambikodroom te zijn.
De Lambikodroom is een belevingscentrum voor alles wat te maken heeft met Lambiek en gueuze, en doet tevens dienst als rijpingszaal voor de lambieken van 3fonteinen.
Het was er een gezellige boel en de lokale fanfare was in grote doen. Kortom een leuke kennismaking met de lambikodroom.

De volgende stop was geuzenstekerij Hanssens, waar er een rustiger sfeer heerste dan in de Lambikodroom, maar het was er daarom niet minder gezellig. Wel jammer dat hun 100% schaarbeekse kriekenlambiek al uitverkocht was.

Toen was het tijd voor de laatste etappe, dit keer naar het restaurant 3fonteinen in Beersel, waar we wat op krachten konden komen na een ganse dag proeven. Er werd ons een menu aangeboden dat volledig in de lijn lag van de uitstap.
Eerst een boterham met platte kaas en radijsjes (ettekes kaas), daarna spareribs gemarineerd met oude kriek en om af te sluiten roomijs met een rode vruchtjes gemarineerd in oude kriek.

Iets na 9 uur zette de chauffeur ons veilig en wel af het dampoort station, na wat een geslaagde dag mag genoemd worden. Jammer dat de volgende toer de geuze pas over 2 jaar is.

- Bart Herreman