Café Review; 't Velootje

21 jul 2017

Posted by Ster Voorpijl
Kat Toulouse houdt de wacht

De stad Gent bestaat al sinds de Keltische tijd en was lange tijd een van de grootste steden van het huidige Europa. Tegenwoordig is de geschiedenis van Gent nog steeds terug te zien in de prachtige gebouwen die de stad rijk is. Vooral als de zon ondergaat komt de historische rijkdom tevoorschijn in de smalle straatjes van de wijk het patershol. In een van deze straatjes is een rijkdom en een historie van een heel ander kaliber te vinden. In de kalversteeg brandt een vuurtje in een vuurkorf met daarnaast een bord met de tekst “voor bier is het hier”. Of je nu wel of niet fan bent van café ’t Velootje, iedereen moet toegeven dat een bezoek op zijn zachtst gezegd een unieke ervaring is.

Tijdens je eerste bezoek aan t Velootje kiest uitbater Lieven de Vos een bier voor je uit. De bebaarde uitbater, die ergens doet denken aan de kerstman, loopt in zijn hotpants en in hoge hakken naar de koelkast. Hij bepaalt daar wat jij zal gaan drinken. Ik herinner dat ik bij mijn eerste bezoek een zoete kriek aangeboden kreeg, die ik vriendelijk afgewezen heb. In plaats daarvan kreeg ik een delirium tremens voor mijn neus gezet. Ook niet mijn lievelingsbier, maar ok, net een tikje meer in mijn smaak. Tijdens mijn eerste bezoek was ik vooral onder de indruk van de hoeveelheid spullen waarmee je wordt omringd. Werkelijk overal is er iets te zien. Zoals de naam van het café wellicht doet vermoeden zijn er met name fietsen en fietsonderdelen te zien in t Velootje, maar wie goed kijkt ziet ook verschillende mariabeelden, krabpalen, gordijnrails, houtblokken, lege glazen en kat Toulouse. Dit alles, op wellicht de kat na, onder een dikke laag van stof.

Wat ’t Velootje zo op het eerste gezicht lijkt te bieden is matig bier op zijn best, geschonken in een onfrisse omgeving. Genoeg reden om een café te passeren. Het Velootje heeft echter een unieke kwaliteit die je niet voorbij kunt laten gaan. Een extreem ‘gevarieerde’ clientèle.
Niemand is er te verlegen om een praatje met je te maken. De lokale vaste gasten zijn op zijn minst een gesprek waardig. Veel zijn er door het leven getekend, de een is iets meer 'communicatief vaardig’ dan de ander, en zitten vol interessante verhalen. Ook vinden veel toeristen hun weg naar het markante café in het patershol. Onder deze toeristen bevinden zich ook vaak brouwers van bekenden brouwerijen uit het buitenland. Wanneer je goed kijkt zijn er in t Velootje onder andere stickers te vinden van Rogue Brewing, Surly Brewing en Allagash Brewing. Zeker niet de minste namen. Als klap op de vuurpijl heeft Allagash brewing een bier gebrouwen en naar uitbater Lieven vernoemd. Er zijn maar 300 exemplaren van dit bier gebrouwen en als verrassing vond Lieven er 12 in een pakketje bij zijn voordeur. Dit bier wordt niet verkocht in t Velootje, maar wordt eventueel wel gedeeld met mensen die Lieven graag heeft. Ik ben kennelijk een van deze mensen en ik kan niet anders zeggen dat Allagash nog steeds verdomd mooie bieren brouwt. Daarnaast heb ik van horen zeggen dat er ergens nog een Pliny the Elder zich in het pand bevind die de mannen van Russsian River tijdens hun bezoek er achter hebben gelaten. Nu zal deze ondertussen niet meer echt lekker weg te drinken zijn, maar het idee dat de brouwers van zo’n beetje de heilige graal der IPA ’t Velootje hebben bezocht stemt mij vrolijk.

Het Assortiment aan bier dat geschonken wordt in t Velootje is sinds mijn eerste bezoek redelijk uitgebreid. In de koelkast vinden we nog steeds de Delirium, maar daarnaast ook La Guillotine, een La Chouffe of een van mijn ‘go to’ bieren Duvel. Op een goede dag staat er ook Orval op het schap en dan is voor mij de keus sowieso snel gemaakt. Op tap staat er met enige regelmaat Artevelde van brouwerij huyge. In mijn optiek niet de beste ale, maar ach, in een omgeving als deze drinkt het redelijk weg. Zo nu en dan schijnt er ook een Punk IPA te verkrijgen te zijn, omdat Lieven heeft vernomen dat hop de groei van bosten stimuleert. Dit is bevorderlijk voor de pasvorm van zijn negligé. Ik heb deze echter nog nooit in het café geschonken zien worden. Recent zag ik ook wat kratjes rochefort 6, 8 en 10. Ik heb werkelijk geen idee hoe lang deze er al stonden, maar voor het zelfde geld heb ik opeens een vintage editie op mijn untappd erbij! Goed.’t Velootje is overduidelijk niet een biercafé van de hoogste kwaliteit, maar doet met de selectie bieren die er zijn niet perse onder voor een ander café. Een “pro tip” voor het bestellen van een drankje in ’t Velootje is wel; vraag van te voren even naar de prijs…

Waar ik normaal vrijwel al mijn cafe bezoeken baseer op het bieraanbod, is dit in ’t Velootje niet het geval. Het Velootje is voor mij een tweede huiskamer geworden. Wanneer ik als nieuwe Gentenaar verloren voor de stad loop weet ik dat ’t Velootje altijd een soortement van thuis zal bieden. Iedereen mag in het Velootje zichzelf zijn en ik heb er nooit het gevoel dat ik ‘de ander’ ben. Het maakt niet uit wie je bent, je bent welkom. Een gevoel dat ik persoonlijk in veel café’s mis.
In essentie is t Velootje niet het beste café van Gent en dit zal het ook nooit worden, maar de unieke kenmerken van dit café gaan door een ander café niet worden geëvenaard. Ik ken weinig plekken waar ik zo veel keren naar terug ben gekeerd als dit markante stukje Gent in het patershol. Iedereen mag zijn eigen mening over dit café hebben, maar wel pas als je er eens een uurtje hebt gezeten en de omgeving écht tot je hebt proberen te nemen.

tot daar!
- Ster Voorpijl